Apam Pisang Coklat Yang Gebu Tanpa Yis Sukatan Cawan
Resepi berasaskan pisang dan coklat lagi kali ni.
Saya buat apam pisang coklat untuk sarapan pagi hari ni sebab nak menghabiskan empat ulas pisang yang dah overripe dalam peti sejuk tu.
Asalnya saya nak buat shooting untuk resepi ni semalam tapi semalam pulak badan ni tak berapa sihat, so postpone shooting. Huhu..
Sebelum ni saya pernah buat apam pisang menggunakan yis dan saya campur tepung beras sikit untuk adunan apam pisangnya.
Nanti saya akan kongsikan resepinya.
Apam pisang coklat ni saya gunakan acuan apam puteri ayu, tak sangka naik tinggi pulak apamnya sampai terbonjol keluar dari acuan tu. Hihi...
Apam ni saya buat tak berapa manis, sedang-sedang je manisnya.
Sesuai untuk orang yang tak berapa suka manis.
Ok, tak boleh tulis panjang-panjang pagi ni sebab kami ada banyak program pulak hari ni, nak restock barang pasar dan nak bawak mak saya pegi jumpa dentist hari ni untuk buat gigi, nasib baik sempat booked appointment hari ni.
Jom semak resepi apam pisang coklat gebu ni, sangat sesuai untuk dibuat sarapan, minum petang dan dihidang kepada tetamu.
Apam pisang coklat ni bukan saja mudah untuk disediakan, bahan-bahan untuk penyediaannya jugak mudah untuk didapati.
APAM PISANG COKLAT YANG GEBU TANPA YIS
Kategori : Apam
Menghasilkan : 21 biji apam
Masa Penyediaan : 15 minit
Masa Memasak : 20 minit
BAHAN-BAHAN:
4 ulas pisang saiz sederhana (saya pakai pisang berangan yang dah overripe)
2 biji telur gred A
Garam secukup rasa
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan minyak masak
1/4 cawan susu pekat manis
1/4 cawan gula pasir (kalau suka lebih manis letak 1/3 cawan)
2 & 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1 & 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT:
- Panaskan pengukus.
- Lenser minyak pada acuan apam atau acuan apam puteri ayu. Ketepikan.
- Kupas pisang dan lecek menggunakan potato masher atau garfu di dalam mangkuk pengadun. Tak perlu lecek terlalu halus pun takpe. Apam lebih sedap jika ada sedikit "banana chunks" di dalamnya.
- Pecahkan dua biji telur dan kacau hingga rata.
- Masukkan susu pekat manis, garam secukup rasa, gula pasir, minyak masak dan esen vanila. Whisk hingga rata.
- Ayakkan tepung gandum bersama tepung jagung, baking powder dan baking soda ke dalam adunan apam dan whisk hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian (anggaran je), dan campurkan 1 sudu besar serbuk koko ke dalam satu bahagian. Satu bahagian lagi dibiarkan kosong.
- Sudukan adunan apam yang kosong memenuhi separuh acuan apam puteri ayu dan adunan coklat untuk separuh bahagian lagi secara sebelah-menyebelah. Buat sehingga kedua-dua adunan habis.
- Kukus apam dengan suhu tinggi selama 20 minit, atau sehingga lidi pencucuk bersih bila dicucuk di bahagian tengah apam dan bahagian atas apam nampak kering. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain bersih supaya wap air tak jatuh mengenai bahagian atas apam.
- Setelah apam masak, keluarkan apam dari pengukus dan biarkan sejuk sebentar di dalam acuan sebelum dikeluarkan dari acuan.
0 comments :
Post a Comment