Resepi Tart Nenas Cair Di Mulut Tanpa Telur Dan Cara Membuat Jem Nenas

Thursday, November 19, 2020

Resepi Tart Nenas Cair Di Mulut Tanpa Telur Dan Cara Membuat Jem Nenas






Pertama kali saya membuat tart nenas tanpa telur ni sebenarnya.

Tak sangka pulak menjadi, setaraf dengan tart nenas versi ada telur!

Lepas ni bagi sesiapa yang tak boleh makan telur atau nak jimat telur, bolehlah cuba buat tart nenas ni.

Tart nenas merupakan antara biskut raya evergreen yang tak lapuk dek zaman, sentiasa menjadi kegemaran terutamanya pada musim perayaan baik tart nenas gulung, tart nenas bunga atau tart nenas open-faced.

Dulu waktu zaman saya masih kecil, mak saya jarang buat tart nenas ni waktu raya.

Kalau buat pun biasanya tart nenas epal, yang mana doh tartnya dibubuh pewarna hijau epal, kemudian masukkan jem nenas dan bentukkan bulat.

Bahagian atas tart ni bubuh cengkih nak bagi harum rempah sewaktu tart ni dibakar.

InsyaAllah kalau ada masa, saya akan masukkan resepi tart nenas epal ni dalam to-do-list saya.


Untuk mendapatkan doh tart yang lemak, bersusu dan cair di mulut, saya galakkan anda pakai mentega tulen macam jenama SCS, Anchor, Tatura, Golden Churn dan sebagainya.

Biasanya saya akan pakai mentega SCS kalau saya buat tart nenas untuk tempahan sebab pelanggan saya dah biasa dengan rasa tart nenas saya yang menggunakan mentega SCS ni.

Kalau mentega Anchor ni pada pendapat saya rasanya ada sedikit rasa ala minyak sapi tu yang kurang berkenan sikit.

Untuk resepi tart nenas yang saya kongsikan kali ni saya pakai mentega Tatura, boleh tahan juga rasanya, memang sedap.

Happy je My Hubby makan!

Tapi paling win memang mentega Golden Churn la, memang tak boleh lawan sedap dia hingga ke kayangan! Hihi..kalau buat takat untuk makan family kecik bolehlah kan, kalau dah buat pakai balang besar tu mau berpeluh jugak nak keluarkan pulusnya 😅😅😅





Untuk membuat jem nenas sendiri, anda boleh sediakan jem nenas lebih awal dan simpan di dalam peti sejuk.

Ianya tahan dan tak mudah rosak walaupun tanpa pengawet sebab ada gula.

Tambahan pula, jem nenas telah dimasak lama, jadi ianya tahan untuk sebulan.


Doh tart yang telah diadun boleh disimpan di dalam peti sejuk selama dua hari kalau agak-agak anda adun banyak dan tak sempat untuk siapkan tart dalam sehari.

Kalau doh dah disimpan selama beberapa jam di dalam peti sejuk, sebelum dicanai atau dibentuk, keluarkan doh dari peti sejuk dan biarkan dahulu selama paling kurang 1 jam sebelum digunakan supaya doh tak terlalu keras.



Untuk menonton step-by-step cara penyediaan tart nenas tanpa telur berserta jem nenas homemade istimewa resepi mak saya ni boleh tonton videonya di bawah:





Rahsia lagi satu untuk mendapatkan tart nenas yang cair di mulut ialah penggunaan susu pekat manis dan juga tepung jagung.

Susu pekat manis bukan saja menambah kelembapan pada doh tart, ianya juga menambah rasa lemak susu pada doh tart.

Tepung jagung akan membuatkan doh tart lembut dan tak rasa seret pada tekak bila makan.

Kalau suka boleh tambah sedikit tepung kastad, tapi saya tak pakai untuk resepi ni.

Ok, dah puas cerita, jom semak resepi.






Tart Nenas Tanpa Telur Dengan Jem Nenas Homemade




Kategori : Tart, Biskut Raya, Rolled Cookies

Menghasilkan : Anggaran 69 keping





BAHAN-BAHAN




Jem Nenas:



2 biji nenas moris muda

Anggaran 400 ml air untuk mengisar nenas

1 & 1/2 cawan gula pasir  | 300 gram (sesuaikan mengikut tahap kemanisan yang dikehendaki)

1/4 sudu teh garam

Jus dari 1 biji limau nipis




Tart Nenas:



1 cawan & 1 1/2 sudu besar mentega bergaram (lembutkan)  | 250 gram

1 sudu besar gula aising  | 7 gram  *boleh ganti dengan gula pasir yang dikisar halus

3 sudu besar susu pekat manis  | 60 gram

1 sudu besar krim putar tenusu  | 14 gram  * boleh ganti dengan susu segar

1/2 sudu teh esen vanila

1/4 cawan tepung jagung  | 30 gram

2 & 2/3 cawan tepung gandum  | 335 gram




CARA MEMBUAT




Jem Nenas:




Kupas nenas dan buang matanya.  Cuci bersih nenas yang telah dikupas.




Belah nenas kepada 6 bahagian (secara menegak) dan buang empulurnya.  Potong nenas menjadi bahagian kecil dan masukkan ke dalam pengisar atau food processor.  Tambah air secukupnya untuk mengisar nenas dan kisar sehingga halus. (Tak perlu tambah air kalau pakai food processor).




Masukkan nenas yang telah dikisar ke dalam kuali atau periuk.  Perahkan 1 biji limau nipis ke dalam nenas yang dikisar tadi dan masak dengan api sederhana sehingga airnya surut dan agak pekat.




Masukkan gula pasir dan garam dan masak lagi sehingga jem nenas berwarna keemasan dan pekat.


Setelah masak, padamkan api dan biarkan jem nenas sejuk sebelum dibentuk.




Setelah jem nenas sejuk, ambil 1 sudu teh jem nenas dan bulat-bulatkan.  Susun di atas dulang/pinggan yang telah dialas dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sedia digunakan.  (Saya masukkan jem nenas yang telah saya bulat-bulatkan ke dalam freezer sebab nak bagi jem ni cepat keras supaya senang saya nak letak di bahagian tengah doh tart nanti).




Tart Nenas:



Potong mentega menjadi kiub kecil dan biarkan ianya lembut sedikit (agak-agak boleh tekan dengan jari tenggelam sikit).  Masukkan mentega yang telah dipotong kiub ke dalam mangkuk pengadun dan tekan-tekan menggunakan spatula atau senduk kayu untuk melembutkan mentega.


Setelah mentega lembut, masukkan gula aising dan susu pekat manis, kemudian kacau hingga sebati.  (Adunan untuk doh tart tak perlu dipukul).


Masukkan krim putar dan esen vanila.  Kacau hingga sebati.



Ayak tepung jagung bersama tepung gandum ke dalam adunan dan gaul hingga kesemua bahan sebati dan tiada lagi tepung yang kelihatan.


Balut doh menggunakan cling wrap dan simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam (atau sehingga doh tak terlalu lembik untuk dicanai).


Setelah doh agak pejal (firm), keluarkan dari peti sejuk dan letak separuh bahagian saja doh di atas papan pencanai yang telah dialas kertas pembakar untuk dicanai.  Simpan semula sebahagian lagi doh ke dalam peti sejuk sehingga selesai mencanai dan menerap bahagian pertama doh. Tujuannya adalah supaya bahagian doh yang kedua tidak terlalu lembik sementara menunggu bahagian yang pertama doh selesai diterap.


Tabur sedikit tepung di atas doh dan letakkan sekeping kertas pembakar di atasnya.  Canai setebal 0.5 cm.


Terap doh menggunakan acuan tart yang disukai.  Sebelum menerap doh, pastikan anda celup dahulu acuan tart ke dalam tepung supaya mudah untuk keluarkan doh dari acuan nanti.



Susun doh tart di atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.  Jarakkan sedikit supaya tak melekat antara satu sama lain sewaktu tart sedang dibakar.



Keluarkan jem nenas yang telah dibulat-bulatkan dan letak sebiji bebola jem nenas di tengah doh tart.  Tekan sedikit supaya melekat.



Panaskan ketuhar pada suhu 170℃ selama 10 minit dan bakar tart selama 20 hingga 25 minit, menggunakan api atas bawah di rak kedua dari bawah, sehingga bahagian bawah tart keperangan.



Sejukkan dahulu tart sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.








0 comments :

Post a Comment