Resepi Tart Florentine Biskut Raya Mewah & Elegant
Assalamualaikum..
Resepi tart kali ini saya mengambil inspirasi dari Youtuber Indonesia yang banyak menyediakan tart florentine yang cantik dan berwarna-warni.
Memandangkan bahan-bahan pun saya ada di rumah, saya pun sangat teruja untuk menghasilkan resepi ini.
Resepi ini olahan saya sendiri dengan menggunakan bahan-bahan yang saya ada di rumah.
Tekstur tart ini rangup dan chewy dan tart akan lebih rangup bila dimakan ketika tart ini dingin.
Tart yang telah diisi dengan inti karamel perlu dibakar dengan sempurna dengan suhu yang sederhana supaya bahagian dalam inti masak dengan sempurna.
Jika anda peminat variasi tart, jom cuba buat resepi tart florentine ini untuk dihidangkan sewaktu Lebaran nanti.
Selamat mencuba & Salam Ramadhan!
Tonton pautan video di bawah ini untuk menonton tutorial langkah demi langkah untuk resepi ini :
Tart Florentine
Kategori : Tart, Biskut Raya
Masa Penyediaan : 50 minit
Masa Membakar : 1 jam 10 minit
Jumlah Hidangan : 48 biji tart
BAHAN-BAHAN
Kulit Tart :
1/2 cawan mentega bergaram (lembutkan) | 125 gram
1/4 cawan gula pasir yang dikisar halus | 42 gram * kisar gula dahulu sebelum disukat
1 biji kuning telur gred A
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar serbuk badam | 7 gram
1 & 3/4 cawan tepung gandum | 220 gram
Inti Tart :
1 cawan cornflakes (ramas kasar) | 50 gram
1 cawan badam keping (potong kecil & bakar sebentar) | 100 gram
2/3 cawan kismis hitam \ 100 gram
1/3 cawan ceri merah cincang | 65 gram
2 sudu besar bijan hitam | 20 gram
Karamel :
1/3 cawan gula pasir | 65 gram
1/4 cawan krim putar tenusu | 55 gram
1/4 cawan madu | 85 gram
1 sudu besar susu pekat manis | 20 gram
1 sudu besar air | 15 ml
2 sudu besar & 1 sudu kecil mentega bergaram | 35 gram
CARA MEMBUAT
Kulit Tart :
Di dalam mangkuk pengadun, masukkan mentega dan gula pasir yang telah dikisar halus. Sebatikan menggunakan spatula.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan serbuk badam dan kacau hingga sebati.
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan secara dua peringkat dan sebatikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Doh boleh terus ditekan pada acuan tanpa perlu direhatkan.
Siapkan acuan mini tart berukuran 4 cm, untuk mudah mengeluarkan tart, bakar sebentar acuan tart selama 5 minit dan biarkan acuan tart sejuk sebelum digunakan.
Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan. Tekan doh menggunakan penekan tart (jika ada) atau pun tekan menggunakan jari . Pastikan doh tidak terlalu nipis atau tebal.
Trim lebihan doh dengan menggunakan pisau dan kemaskan bahagian tepinya.
Cucuk bahagian bawah tart menggunakan garfu supaya tart tidak menggelembung sewaktu dibakar.
Susun tart di dalam loyang pembakar. Ulang hingga selesai.
Panaskan ketuhar pada suhu 160℃ selama 10 minit dan bakar tart selama 25 minit, atau sehingga tart berwarna coklat muda. Bakar pada rak tengah dengan menggunakan api atas bawah.
Setelah selesai dibakar, biarkan tart di dalam acuan sementara kita sediakan inti dan karamelnya.
Inti Tart :
- Di dalam mangkuk sederhana, satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati.
- Ketepikan dahulu sementara kita sediakan karamel.
Karamel :
- Di dalam kuali leper atau periuk kecil anti lekat dan bahagian bawahnya tebal (heavy bottomed), masukkan gula pasir, susu pekat manis, madu, air, krim putar tenusu dan mentega bergaram.
- Masak dengan api sederhana kecil dan kacau selalu. Biarkan hingga adunan menggelegak dan pekat sedikit.
- Apabila adunan menggelegak, tidak perlu kacau dan hanya pusingkan kuali atau periuk dengan gerakan memutar supaya karamel masak dengan sekata.
- Kacau sebentar kemudian padamkan api.
- Tuang karamel yang panas ke dalam mangkuk berisi inti dan gaul rata.
Cara Menghias Tart :
- Sudukan inti ke dalam kulit tart menggunakan dua buah sudu kecil. Saya pakai sudu KFC supaya inti tak melekat pada suhu.
- Padatkan inti di dalam tart supaya kemas. Ulang sehingga habis.
- Baki inti boleh dileperkan pada dulang pembakar yang dialas kertas pembakar anti lekat dan bakar seperti hendak membuat biskut florentine.
- Panaskan ketuhar pada suhu 150℃ selama 10 minit, bakar tart selama lebih kurang 30 minit sehingga inti tart berwarna keemasan. Bakar pada rak tengah menggunakan api atas bawah.
- Setelah tart masak, biarkan tart menjadi suam sebelum dikeluarkan.
- Susun tart di atas redai dan sejukkan tart sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
0 comments :
Post a Comment