Resepi Kek Coklat Oren Dengan Topping Ganache

Thursday, August 17, 2023

Resepi Kek Coklat Oren Dengan Topping Ganache


 



Assalamualaikum readers...


Baru-baru ini viral betul kek coklat ketagih.  Ada apa yang istimewa dengan kek coklat ketagih ni sebenarnya?  Kek coklat ketagih ini ialah kek coklat moist yang dikukus atau dibakar menggunakan loyang segiempat, kemudian dicurah topping coklat ganache yang agak tebal.  Jadi rasanya memang betul-betul nyoklat sih.

Mengambil dari inspirasi kek coklat ketagih yang viral ini, kali ini saya ingin kongsikan resepi kek coklat oren.  Kek coklat oren ini kalau sekilas pandang nampaknya seperti kek coklat ketagih ni saja, tidak nampak perbezaannya disebabkan rupa dan warnanya yang sama.  Apa yang berbeza ialah rasanya, kerana saya menggunakan jus dan parutan kulit buah oren untuk membuat kek dan juga ganachenya.





Kenapa kek coklat oren ini istimewa ialah, pertama, tekstur kek yang begitu moist, dengan kerak kek yang lembut.  Kedua, kombinasi rasa oren pada coklat memang sangat sepadan dan rasanya juga tidak terlalu manis dan tidak terlalu ketara rasa baking sodanya yang boleh membuatkan rasa kek menjadi sedikit pahit.  


Tonton Video di Sini :



Kek coklat oren ini lebih sedap jika dinikmati setelah disejukkan semalaman dalam peti sejuk kerana, pertama, coklat ganachenya telah set, kedua, rasanya telah betul-betul sebati.  Untuk coklat ganachenya, anda boleh menggunakan dark atau milk compound, atau gabungan antara kedua-dua coklat.  Saya menggunakan kombinasi antara dark dan milk compound untuk ganache.  Lapisan topping ganache untuk kek coklat oren ini agak tebal sebenarnya, kalau anda suka yang lebih tipis, boleh kurangkan sukatan coklat menjadi 200-250 gram sahaja.  

Selamat mencuba!




Kek Coklat Oren Dengan Topping Ganache






Kategori : Kek

Masa Penyediaan : 30 minit

Masa Mengukus : 1 jam

Jumlah Hidangan : 1 buku kek bersaiz 7x7 inci




BAHAN-BAHAN



Kek Coklat Oren Lembap :


190 gm tepung gandum | 1 & 1/2 cawan

65 gm serbuk koko | 3/4 cawan

4 gm baking soda | 1 sudu teh

2 gm garam | 1/2 sudu teh


2 biji telur gred A (suhu bilik)

300 gm gula pasir halus/ gula kastor | 1 & 1/2 cawan

Parutan kulit dari 2 biji buah oren | 1 sudu besar | 12 gm

125 ml minyak jagung/minyak masak tanpa bau | 1/2 cawan

125 ml jus oren segar | 1/2 cawan (saya ambil dari 2 biji buah oren)

1/2 sudu teh esen vanilla

250 ml air panas | 1 cawan



Ganache :


160 gm coklat compound separa manis (semi sweet dark chocolate) | 1 cawan (saya pakai coklat coin Van Houten)

160 gm coklat susu (milk compound) | 1 cup (saya pakai coklat coin Van Houten)

310 ml krim putar tenusu | 1 & 1/4 cawan

15 gm mentega bergaram | 1 sudu besar

Kulit separuh biji buah oren




CARA MEMBUAT



Kek Coklat Oren Lembap :


  1. Didihkan air di dalam pengukus.
  2. Alas loyang 7 x 7 x 3 inci dengan kertas baking.  Alas loyang seperti anda mengalas loyang untuk brownies ya supaya mudah untuk keluarkan kek nanti.
  3. Ayak bersama tepung gandum ,serbuk koko dan baking soda. Whisk sebati bersama garam.  Ketepikan.
  4. Di dalam mangkuk lain, whisk sebati telur, gula, parutan kulit oren, minyak, esen vanilla dan jus oren.
  5. Masukkan bahan kering dan whisk sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan air panas dan whisk sehingga sebati sahaja.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang.
  8. Hentak perlahan untuk melepaskan gelembung udara di dalam adunan kemudian balut permukaan loyang dengan cling wrap atau aluminum foil supaya wap air tidak terjatuh di permukaan kek.
  9. Kukus kek selama 1 jam, dengan suhu sederhana.
  10. Setelah kek masak, tekan-tekan permukaan kek menggunakan perata kek atau spatula supaya permukaan kek rata.
  11. Biarkan kek sejuk sepenuhnya di dalam loyang.





Ganache :



  1. Masukkan coklat compound ke dalam mangkuk tahan panas.  Kalau pakai coklat bar, potong kecil-kecil supaya coklat mudah cair.
  2. Di dalam periuk kecil, masukkan krim putar dengan kulit oren.
  3. Masak dengan suhu sederhana kecil sehingga hampir mendidih, atau timbul buih-buih kecil di bahagian tepi krim.
  4. Tapis krim ke dalam mangkuk yang berisi coklat tadi dan biarkan coklat cair.
  5. Kacau sekali-sekala sehingga coklat cair sepenuhnya.
  6. Masukkan mentega dan kacau lagi sehingga ganache berkilat.
  7. Biarkan ganache sejuk sebentar.





Persiapan Akhir Kek Coklat Oren :



  1. Setelah ganache hampir sejuk dan sedikit pekat, curahkan ganache ke atas kek.
  2. Ratakan ganache dan pecahkan gelembung kecil menggunakan pencungkil gigi atau lidi pencucuk.
  3. Sejukkan kek semalaman dalam peti sejuk atau sehingga ganache set.
  4. Setelah ganache set, keluarkan kek dari loyang, lepaskan kertas baking dan letakkan kek di atas papan kek.
  5. Potong bahagian tepi kek menggunakan pisau yang panjang dan lap bersih pisau setiap kali selepas memotong.
  6. Potong kek kepada 24 atau 32 bahagian, terpulang kepada citarasa masing-masing.
  7. Simpan kek dalam peti sejuk.







0 comments :

Post a Comment