Resepi Cheesecake Brownies

Wednesday, September 6, 2023

Resepi Cheesecake Brownies


 



Assalamualaikum readers...


Cheesecake brownies, sejenis brownies yang mempunyai dua lapisan - lapisan brownies di bahagian bawah manakala lapisan atasnya ialah krim keju.  Tekstur browniesnya boleh jadi fudgy, chewy ataupun cakey.  Dalam resepi cheesecake brownies ini, tesktur browniesnya agak fudgy ya, ditambah dengan lapisan krim keju yang lemak dan sedikit masam, jadi rasa coklat dan manis pada brownies diseimbangkan dengan rasa krim keju.




Cheesecake brownies ini sebenarnya boleh dikukus atau dibakar, tetapi rasanya sebenarnya lebih harum kalau dibakar kerana tekstur yang sedikit garing.  Anda boleh menggunakan loyang segiempat bersaiz 8 x 8 inci atau pun menggunakan loyang sekat yang khas untuk brownies supaya lebih mudah, tak perlu nak dipotong.  Saya menggunakan loyang brownies mini yang saya beli dua tahun lepas, tapi belum pernah lagi digunakan.  Jadi kita rasmikan dengan cheesecake brownies ni lah.


Tonton Video di Sini :



Cheesecake brownies ini sedap dinikmati ketika suam kerana teskturnya lebih lembut dan sedikit gooey. Cheesecake brownies boleh disimpan sehingga dua minggu di dalam peti sejuk.  Simpan di dalam bekas yang bertutup supaya permukaan brownies tidak menjadi kering.  Untuk memanaskan, boleh bakar sebentar di dalam ketuhar bersuhu 150℃ selama 10 ke 15 minit, atau sehingga browniesnya menjadi hangat.  Tutup permukaan brownies dengan aluminum foil supaya permukaan brownies tidak kering.

Kerana rupanya yang menarik ditambah dengan rasanya yang sedap, cheesecake brownies ini sangat sesuai dijadikan sebagai buah tangan untuk yang tersayang atau dijadikan sebagai snek sampingan untuk pelbagai jenis jamuan.

Selamat mencuba!




Cheesecake Brownies




Kategori : Brownies

Masa Penyediaan : 15 minit

Masa Membakar : 20 minit

Jumlah Hidangan : 12 keping



BAHAN-BAHAN


Lapisan Brownies :


160 gm coklat compound gelap | 1 cawan

70 gm mentega bergaram/marjerin | 1/3 cawan

60 ml minyak jagung/ minyak sayuran tanpa bau | 1/4 cawan


2 biji telur gred A (suhu bilik)

1/8 sudu teh garam

100 gm gula kastor/gula pasir halus | 1/2 cawan

62 gm gula perang lembut | 1/4 cawan & 1 sudu besar

1 sudu teh esen vanilla

125 gm tepung gandum | 1 cawan

35 gm serbuk koko | 1/3 cawan



Lapisan Keju :


170 gm krim keju lembut | 3/4 cawan

25 gm gula kastor/gula pasir halus | 2 sudu besar

1/2 sudu teh esen vanilla

1 biji telur gred A (suhu bilik)

8 gm tepung gandum | 1 sudu besar




CARA MEMBUAT :


  1. Panaskan ketuhar pada suhu 165℃.
  2. Di dalam mangkuk tahan panas, campurkan coklat compound gelap yang dipotong kecil, minyak jagung dan mentega.  Cairkan dengan kaedah bain marie.  Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk lain, whisk bersama telur, garam, gula pasir/kastor dan gula perang sehingga sebati dan gula hampir hancur.  Jangan terlebih whisk ya supaya tidak terlalu banyak udara yang masuk ke dalam adunan, kalau tidak brownies akan mengembang seperti kek.
  4. Masukkan adunan coklat yang dicairkan tadi, pastikan adunan coklat telah hampir sejuk supaya telur tidak masak.
  5. Masukkan esen vanilla. Whisk sebati.
  6. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko ke dalam adunan, whisk sebati.
  7. Lenser loyang brownies mini dengan mentega atau semburkan cooking spray.
  8. Sisihkan dalam 1 sudu besar penuh adunan brownies untuk membuat hiasan.
  9. Sudukan adunan brownies ke dalam setiap lubang loyang sehingga separuh atau 2/3 penuh.  Ratakan sedikit permukaan brownies menggunakan offset spatula.
  10. Jika menggunakan loyang 8x8 inci, alas bahagian bawah dan sisi loyang dengan kertas baking supaya mudah untuk mengeluarkan brownies kemudian tuangkan adunan brownies dan ratakan.
  11. Di dalam mangkuk, lembutkan krim keju menggunakan spatula.
  12. Masukkan gula dan whisk sehingga berkrim.
  13. Masukkan telur dan esen vanilla, whisk sehingga sebati.
  14. Masukkan tepung gandum dan whisk sebati.
  15. Sudukan adunan krim keju di atas adunan brownies, atau tuang di atas adunan brownies jika menggunakan loyang.  Kemudian ratakan.
  16. Sudukan adunan brownies yang disisihkan tadi kemudian lorekkan untuk membuat corak.
  17. Bakar pada suhu 165℃ selama 20-25 minit, api atas bawah, rak kedua dari bawah.
  18. Setelah masak, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari loyang supaya brownies tidak pecah.
  19. Jika menggunakan loyang, potong setelah brownies agak sejuk.
  20. Sedia untuk dihidangkan.




0 comments :

Post a Comment