Resepi Roti Golok Lembut Sampai 3 Hari Menggunakan Bread Maker

Sunday, September 24, 2023

Resepi Roti Golok Lembut Sampai 3 Hari Menggunakan Bread Maker


 



Assalamualaikum readers...

Salah satu roti manis yang pernah viral suatu masa dulu ialah roti golok.  Tak pasti kenapa namanya roti golok, tapi roti golok ini memang ramai peminatnya sehingga masih banyak peniaga yang meniaga roti golok di tepi jalan.

Roti golok ini ialah roti manis dan berbentuk simpulan atau braided dengan topping mentega dan disalut dengan gula.  Ada juga yang memanggil roti ini sebagai roti mentega gula atau butter sugar bread.  Tesktur roti lembut dengan serat yang halus.  Saya menggunakan pes tepung atau tangzhong ya sebagai pelembut semula jadi untuk roti ini.  Tesktur roti bukan sahaja lembut, tetapi rasanya sedikit kenyal gitu.

Untuk toppingnya, roti golok akan menjadi lebih sedap jika anda menggunakan mentega bergaram yang tulen manakala untuk salutannya saya menggunakan campuran antara gula kastor dengan susu tepung penuh krim.  Rasa roti ini sungguh lemak, dan lebih sedap jika dinikmati pada hari yang sama roti dibuat.


Tonton Video di Sini :




Tangzhong boleh disediakan lebih awal dan boleh disimpan di dalam peti sejuk.  Tangzhong yang disimpan dalam peti sejuk perlu dikeluarkan 1 ke 2 jam dari peti sejuk sebelum digunakan sehingga Tangzhong berada pada suhu bilik.

Saya menggunakan bread maker untuk menguli doh kerana malas hendak menguli menguli menggunakan tangan.  Lagipun kerja menguli memang lebih mudah kalau menggunakan bread maker, hanya perlu masukkan sahaja semua bahan, kemudian tekan sahaja setting untuk doh dan biarkan mesin menguli sehingga selesai.  Walaupun saya menggunakan bread maker, saya tetap menggunakan cara yang sama seperti saya menguli doh menggunakan tangan atau pun mixer, yang mana mentega atau marjerinnya saya masukkan kemudian, selepas bahan lain sebati dan terbentuk doh yang kasar.  Tujuannya ialah untuk memastikan doh mempunyai jaringan gluten yang maksimum.  Jadi kita uli sebentar doh sebelum kita masukkan mentega atau marjerin.




Cara Menyimpan Roti Golok :

  • Roti golok yang telah sejuk dan belum diletakkan topping boleh disimpan pada suhu bilik sehingga 3 hari dan boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.
  • Roti golok yang belum diletak topping boleh dibakar sebentar pada suhu 150℃ selama 10-15 minit (tutup roti dengan aluminum foil ya supaya tidak kering), kemudian, biarkan sejuk pada suhu bilik, barulah letak topping.
  • Roti golok yang telah diletak topping boleh disimpan pada suhu bilik selama 1 hari dan boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga 3 hari. 

Sebaiknya, topping untuk roti golok diletakkan ketika hendak dihidangkan kerana topping gulanya akan cair setelah dibiarkan selama beberapa jam, sama seperti roti mentega gula yang lainnya.  Roti golok ini sedap dinikmati sebagai snek pada bila-bila masa.  Rasanya tidak terlalu manis, kaya dengan rasa mentega dan susu, memang salah satu roti kegemaran saya dan Mr Hubby.

Selamat mencuba!



Roti Golok







Kategori : Roti
Masa Menguli : 20 - 25 minit
Masa Penyediaan : 15 minit
Masa Rehat : 1 jam 15 minit
Masa Membakar : 20 minit
Jumlah Hidangan : 12 keping





BAHAN-BAHAN




Tangzhong :


16 gm tepung roti | 2 sudu besar
80 ml air | 1/3 cawan


Doh Roti :


135 ml susu segar/susu penuh krim (sejuk/suhu bilik) | 1/3 cawan & 3.5 sudu besar
1 biji telur gred A
3 gm yis segera | 1.5 sudu teh (saya pakai Saf Instant Gold)
48 gm gula pasir | 4 sudu besar
Tangzhong yang telah sejuk
125 gm tepung gandum | 1 cawan
250 gm tepung roti | 2 cawan
20 gm susu tepung penuh krim | 2 sudu besar
1/4 sudu teh garam
45 gm mentega bergaram (lembut)/ marjerin | 3 sudu besar



Topping :


100 gm gula kastor/ gula pasir halus | 1/2 cawan
65 gm susu tepung penuh krim | 1/2 cawan
Anggaran 50-80 gm mentega bergaram lembut




CARA MEMBUAT




Tangzhong :


  1. Sebatikan tepung roti dengan air.
  2. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.
  3. Masak menggunakan api sederhana rendah sehingga pekat seperti pes.  Kacau selalu supaya bahagian bawah tidak hangus.
  4. Pindahkan ke dalam mangkuk tahan panas dan biarkan pada suhu bilik sehingga sejuk, atau boleh tutup mangkuk dengan cling wrap/penutup dan simpan dalam peti sejuk sehingga 3 hari.




Doh Roti :


  1. Di dalam mangkuk bread maker, masukkan susu, telur, gula dan yis.  Aduk sebentar menggunakan spatula.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung roti, tangzhong yang telah sejuk dan garam.
  3. Pilih menu "Dough" dan biarkan mesin menguli selama 6 ke 7 minit, sehingga doh kasar terbentuk.  Perhatikan mesin sekali-sekala, tambah sedikit susu jika doh terlalu kering atau tambah sedikit tepung gandum/roti jika doh terlalu lembik.
  4. "Pause" mesin sebentar dan masukkan mentega lembut/marjerin. Sambung uli sehingga selesai.  Sekali-sekala tolak adunan ke tengah supaya mentega/marjerin mudah sebati dengan doh.
  5. Setelah siap, keluarkan doh dari mangkuk bread maker ke atas papan pencanai.



Membentuk Roti :


  1. Bahagikan doh kepada 36 bahagian sama rata (anggaran 20 gm setiap bahagian) kemudian bulat-bulatkan.
  2. Tutup bebola doh kecil dengan kain bersih atau plastik dan rehatkan 15 minit.
  3. Selepas 15 minit, ambil 3 biji bebola doh yang pertama kemudian panjangkan menjadi anggaran 18 cm.  Pastikan ketiga-tiga doh ini sama panjang.
  4. Susun ketiga-tiga doh secara menegak dan selari (jarakkan lebih kurang 1 cm antara doh).
  5. Satukan ketiga-tiga bahagian hujung doh sebelah atas.  Silangkan hujung satu doh dengan doh yang di tengah. Kemudian silangkan doh yang di tengah dengan doh bahagian hujung satu lagi.
  6. Teruskan menyilang doh seperti bentuk braid sehingga habis.  Picit bahagian hujung doh supaya tidak terbuka.
  7. Susun di atas loyang pembakar yang digris mentega/marjerin atau di alas dengan kertas baking.
  8. Ulang sehingga selesai.
  9. Tutup roti dengan plastik dan rehatkan 1 jam, sehingga roti mengembang 2 kali ganda.



Membakar Roti :


  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190℃, 10 ke 15 minit sebelum tamat waktu proofing roti.
  2. Selepas 1 jam, oles permukaan roti dengan susu dan bakar pada suhu 190℃, 15 ke 20 minit, atau sehingga permukaan roti berwarna keemasan dengan menggunakan api atas bawah, rak tengah/kedua dari bawah.
  3. Setelah roti masak, oles tipis permukaan roti dengan mentega/marjerin sementara roti masih panas, kemudian tutup roti dengan cling wrap atau tuala bersih.  Tujuannya supaya roti lembut dan tidak kering.  Biarkan roti sejuk.



Menyiapkan Topping :


  1. Masukkan susu tepung dan gula kastor/gula pasir halus ke dalam bekas bertutup kemudian goncangkan beberapa kali.
  2. Siap untuk digunakan.



Meletak Topping pada Roti :


  1. Oles permukaan roti yang telah sejuk dengan mentega yang lembut.  Boleh letak tebal supaya lebih sedap.
  2. Tekapkan permukaan roti dengan topping, goncang-goncang sedikit supaya toppingnya tebal.
  3. Roti siap untuk dihidangkan.





0 comments :

Post a Comment