Resepi Mini Cinnamon Rolls Jalur Gemilang

Thursday, November 16, 2023

Resepi Mini Cinnamon Rolls Jalur Gemilang


 



Assalamualaikum readers...


Cinnamon rolls, pencuci mulut mewah yang diperbuat dari doh roti manis dengan isian yang terdiri daripada mentega, serbuk kayu manis dan gula perang.  Cinnamon rolls dipelbagaikan dengan topping dan rasa, untuk memberi variasi dan memenuhi citarasa si pencinta cinnamon roll.

Resepi cinnamon rolls kali ini ialah versi jalur gemilang, bersempena dengan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos yang disambut pada setiap tahun.  Saya membuat mini cinnamon rolls yang menggunakan empat warna  - merah, biru, kuning dan putih.  Saya lebih suka membuat topping krim keju untuk mini cinnamon rolls ini kerana rasanya tidak terlalu manis jika dibandingkan dengan sugar glaze.  Lagipun, padanan topping krim keju ini lebih sedap terutamanya jika dipadankan dengan Nutella atau sapuan coklat hazelnut.




Cinnamon rolls ini paling sedap jika dinikmati ketika suam, jadi toppingnya boleh diletakkan sewaktu cinnamon rolls ini hendak disajikan.  Teksturnya lembut dan seimbang rasa isian dan toppingnya, tidak terlalu manis.  Untuk membuat bentuk yang seakan-akan jalur gemilang, susunkan mini cinnamon rolls dalam loyang pembakar segiempat panjang atau segiempat sama supaya lebih mudah.  Kalau nak pakai loyang bulat juga boleh ya, anda boleh pakai imaginasi supaya bentuknya menjadi seperti jalur gemilang.


Tonton Video di Sini :



Saya menggunakan loyang aluminum bersaiz 8 x 8 inci yang menghasilkan 2 set mini cinnamon rolls jalur gemilang.  Gunakan suhu membakar yang lebih rendah supaya warna jalur gemilang tidak menjadi kecoklatan.

Jika sebelum ini anda biasa buat roti jala jalur gemilang, sekali-sekala bolehlah cuba membuat cinnamon rolls jalur gemilang ini pula, pasti suami dan anak-anak suka.

Selamat mencuba!



Mini Cinnamon Rolls Jalur Gemilang







Kategori : Roti

Masa Penyediaan : 1 jam

Masa Rehat : 1 jam 40 minit

Masa Membakar : 30 minit

Saiz Hidangan : 6 ke 7 orang



BAHAN-BAHAN



Cinnamon Rolls :


270 ml susu segar/ susu penuh krim (sejuk) | 3/4 cawan & 6 sudu besar

1 biji telur gred A

50 gm gula pasir halus/gula kastor | 1/4 cawan

8 gm yis segera | 3 sudu teh

1 sudu teh esen vanilla

250 gm tepung roti | 2 cawan

250 gm tepung gandum | 2 cawan

4 gm garam | 1 sudu teh

60 gm mentega (lembut) / marjerin | 4 sudu besar


Pewarna makanan merah, biru dan kuning



Inti :


75 gm mentega bergaram (lembut) | 5 sudu besar

120 gm gula perang | 1/2 & 1/8 cawan

6 gm serbuk kayu manis | 1 sudu besar



Glaze :


150 gm krim keju (lembut)

30 gm mentega bergaram (lembut) | 2 sudu besar

40 gm gula icing | 1/3 cawan

1/2 sudu besar jus lemon

1/2 sudu teh esen vanilla

30 ml susu segar/ penuh krim | 2 sudu besar




CARA MEMBUAT



CINNAMON ROLLS



Membuat Doh :


  1. Di dalam mangkuk bread maker, campur bersama susu, telur, yis dan gula.  Kacau sebentar.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung roti dan garam.
  3. Pilih menu "Dough" dan biarkan mesin mengadun dan menguli selama 6 ke 7 minit, sehingga terbentuk doh kasar. (Perhatikan doh ketika diuli waktu ini, tambah sedikit susu jika adunan terlalu keras atau tambah sedikit tepung gandum/ tepung roti jika doh terlalu lembik).
  4. Selepas 7 minit, berhentikan mesin sebentar dan masukkan mentega lembut atau marjerin.  Sambung uli sehingga selesai.
  5. Oles sebuah mangkuk bersih dengan sedikit minyak.
  6. Keluarkan doh dari mangkuk bread maker, bulatkan dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.
  7. Tutup mangkuk dengan cling wrap atau tuala lembap dan rehatkan selama 1 jam, atau sehingga mengembang sebanyak dua kali ganda.





INTI :


  1. Campur bersama gula perang dan serbuk kayu manis. Ketepikan.






Membentuk Cinnamon Rolls :



  1. Selepas 1 jam, tumbuk doh untuk keluarkan gas.
  2. Bahagikan menjadi 4 bahagian : 320 gram untuk merah, 320 gram untuk putih, 230 gram untuk biru dan 36 gram untuk kuning.  Atau boleh agak-agaklah ya kerana kita akan pakai warna merah dan putih paling banyak.  kemudian warna biru dan sedikit sahaja warna kuning untuk membuat bulan dan bintang.
  3. Warnakan doh 320 gram yang pertama dengan pewarna merah, 230 gram dengan perwarna biru dan 36 gram dengan pewarna kuning.  Ketepikan.
  4. Canai doh warna putih dahulu (320 gram).  Canai berbentuk segiempat panjang dengan ketebalan 0.5 cm.  Trim bahagian sisi doh dengan pemotong pizza supaya sekata.
  5. Oles mentega lembut ke seluruh permukaan doh dan tabur dengan campuran inti tadi.  Ratakan.
  6. Potong doh menjadi 1.25 ke 1.5 inci lebar menggunakan pemotong pizza.
  7. Gulungkan setiap potongan doh dengan kemas.  Ketepikan dahulu.
  8. Ulang langkah nombor 4 hingga nombor 7 untuk doh berwarna merah dan biru.
  9. Canai baki doh yang di trim tadi untuk membuat mini rolls.
  10. Oles 2 ke 3 buah loyang segiempat 8 x 8 inci dengan sedikit mentega/ marjerin.
  11. Susunkan mini rolls supaya menyerupai bentuk jalur gemilang.
  12. Untuk membuat bentuk bintang dan bulan, lukiskan dahulu bentuk bulan dan bintang di atas kertas. Canai nipis doh berwarna kuning kemudian tekapkan kertas tadi di atas doh.  Potong mengikut bentuk menggunakan pisau tajam.
  13. Letakkan bentuk bulan dan bintang tadi di atas mini rolls berwarna biru.  
  14. Tutup loyang dengan penutup loyang (jika menggunakan loyang aluminum), atau dengan tuala bersih dan rehatkan 30 ke 40 minit.
  15. 15 minit sebelum tamat tempoh proofing kedua, panaskan dahulu ketuhar pada suhu 160℃ selama 15 minit.
  16. Selepas 30 atau 40 minit, panggang cinnamon rolls pada suhu 160℃ selama 25 ke 30 minit, menggunakan api atas bawah di rah paling bawah ya untuk elak permukaan cinnamon rolls bertukar warna coklat.
  17. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar.





GLAZE :



  1. Masukkan mentega dan krim keju di dalam mangkuk.  Lembutkan menggunakan spatula.
  2. Ayakkan gula icing ke dalam adunan, masukkan jus lemon dan esen vanilla.  Whisk sehingga berkrim.
  3. Masukkan susu dan whisk sehingga sebati.  Adunan tidak terlalu cair atau pekat.
  4. Boleh masukkan ke dalam beg plastik piping.





Cara Menghidang Mini Cinnamon Rolls Jalur Gemilang :



  1. Sapu atau paipkan glaze di seluruh permukaan cinnamon rolls dan boleh paipkan sapuan Hazelnut atau Nutella jika suka.
  2. Cinnamon rolls paling sedap dinikmati ketika suam.
  3. Sedia untuk dihidangkan.







0 comments :

Post a Comment